Oostermoer 2 - Eelde/Paterswolde 1, gespeeld op 1 november 2012

Oostermoer 2 kan het niet bolwerken tegen Eelde/Paterswolde 1

Op donderdag 1 november begon voor het 2e team de competitie van het nieuwe seizoen. De tegenstander was gemeentegenoot Eelde/Paterswolde en het was al weer een paar seizoenen geleden dat we voor het laatst tegen onze buren speelden. Op basis van de bij de NOSBO opgegeven teams was al te voorzien dat het een lastige klus zou worden voor Oostermoer en dat bleek ook uit te komen.

Peter Weites zag het wel zitten om de strijd aan het eerste bord aan te gaan. Meestal kom je daar de sterkste speler van het team van de tegenstanders tegen en dat was ook hier het geval. Toen Peter in het begin van het middenspel een stuk verloor en tegen een verder hopeloos uitziende stelling bleef aankijken besloot hij de strijd te staken. (0-1)

Albert Koenes (bord 2) speelde een Siciliaanse opening. Het leverde hem stug spel op en hij kwam duidelijk minder uit de opening. Toen zijn tegenstander hem spontaan remise aanbood hoefde Albert niet lang na te denken om dit aan te nemen. (½-1½)

Atze Dijkstra speelde aan bord 4 een mooie aanvalspartij met wederzijdse mogelijkheden op de koningsvleugel. Hij zag kans de koning van zwart naar de zijkant van het bord te verdrijven op de h-lijn. Dank zij een verdubbeling van de torens op de open g-lijn werd hij met een penning de tegenstander tenslotte de baas. Daarmee was de stand weer gelijk. (1½-1½)

Remko Bosscher speelde aan het laatste bord een gelijkopgaande strijd, hoewel hij werd opgescheept met een dubbelpion waarvan zijn tegenstander listig gebruik probeerde te maken. Er was lang sprake van een spannende wedstrijd met ongelijk materiaal. De dame van Remko bleek in het eindspel echter niet opgewassen tegen de sterke torens van zijn tegenstander. (1½-2½)

Stefan Oosting verloor aan bord 5 na de opening een paar pionnetjes, moest vervolgens verdedigen en kon heel lang alle aanvallen van zijn opponent pareren. Maar toen het op het eindspel aankwam bleken de eerder verloren gegane pionnetjes net de doorslag te geven. (1½-3½)

Derk Vegter tenslotte speelde aan bord 3 een prachtige en bijzonder spannende partij met steeds wisselende kansen. Beide spelers kwamen uiteindelijk in zeer ernstige tijdnood terecht, waarbij beiden verzuimden de elkaar wederzijds aangeboden cadeautjes te accepteren. Met nog slechts 5 seconden op de klok claimde zijn tegenstander plotseling remise wegens het bereiken van drie keer dezelfde stelling. Bij controle bleek hij daar inderdaad gelijk in te hebben. Remise derhalve met een eindstand van 2-4.

Volgende wedstrijd op maandag 19 november tegen Staunton 4.

Nico van Huizen


	Oostermoer 2	1499	Eelde/P'wolde	1587	2	4
1.	Peter Weites	1547	Gerard Potjer	1703	0	1
2.	Albert Koenes	1603	Martin Drenth	1530	½	½
3.	Derk Vegter	1592	Leon Steijvers	1663	½	½
4.	Atze Dijkstra	1499	Arthur Kruize	1498	1	0
5.	Stefan Oosting	1391	Harrie Hartman	1582	0	1
6.	Remko Bosscher	1360	Guus Soppe	1546	0	1

Zie de NOSBO-site voor de stand en andere gedetailleerde uitslagen.