Staunton 4 - Oostermoer 2, gespeeld op 19 november 2012

Oostermoer 2 hard onderuit tegen Staunton 4

Vol goede moed vertrok het tweede team op maandag 19 november naar Groningen voor de wedstrijd tegen Staunton 4. Na de verloren gegane wedstrijd in de eerste ronde was onze verwachting dat, gezien de ratingverschillen, deze match niet al te lastig zou worden. We kwamen echter van de koude kermis thuis en werden met de niet misselijke cijfers 5½-½ naar huis gestuurd. Staunton speelde aan de onderste drie borden met jeugdspelers.

De eerste die schipbreuk leed was Peter Weites aan bord 4. Volgens Peter's eigen zeggen speelde hij als een kip zonder kop. Dat resulteerde in het verlies van een loper in het middenspel en Peter zag geen kans meer de opgelopen schade te repareren.

Aan het eerste bord speelde Albert Koenes een aanvalspartij waarbij zijn pionnen ver opgerukt waren. Té ver bleek later want toen zijn tegenstander eenmaal grip kreeg op de stelling sneuvelde de ene pion na de andere. De resterende stand was zodanig dat Albert al spoedig ook de resterende stukken in het doosje kon stoppen. (2-0)

Atze Dijkstra trof het niet aan bord 3. Hij moest aantreden tegen de jeugdleider van Staunton en die was met zijn rating van 1818 duidelijk een paar maatjes te groot. Atze belandde in een vervelende drukstelling waaruit ontsnappen onmogelijk bleek, uiteindelijk resulterend in materiaalverlies en even later ook partijverlies. 3-0 alweer en de beoogde winst van de wedstrijd was daarmee eveneens gelijk uit zicht.

Evenals Albert koos ook Stefan Oosting aan het laatste bord voor een aanvallende opzet. Zijn jeugdige tegenstander had echter precies in de gaten wat zich op het bord afspeelde. Toen de kruitdampen aan het eind van de aanval waren opgetrokken bleek Stefan zoveel materiaal te hebben geïnvesteerd dat doorspelen zinloos was. (4-0)

Direct na het verlies van Stefan, waarmee de nederlaag van Oostermoer bezegeld was, bood Remko Bosscher zijn tegenstander remise aan. De stand was volledig gelijkwaardig en na enig nadenken ging zijn tegenstander dan ook met het aanbod akkoord. Remko redde hiermee nog een heel klein beetje de eer van de Oostermoerders.

Aan bord 2 vocht Derk Vegter een spannende strijd uit met zijn tegenstander. In een complexe situatie, waarbij Derk moest kiezen tussen een stukoffer of het inleveren van de kwaliteit koos hij voor het eerste. Nadat de tegenstander het stuk weer moest prijsgeven bleef een stand over waarin Derk aankeek tegen 2 verbonden vrijpionnen. Met ongelijke lopers leek het er lange tijd op dat deze pionnen waren te blokkeren, maar met nog luttele minuten bedenktijd op de klok vond zijn opponent net op tijd het juiste pad naar winst.

Eindstand dus een onverwacht grote 5½-½ nederlaag.

Volgende wedstrijd is op donderdag 17 januari thuis tegen Unitas 4, dat is het jeugdteam van Unitas.

Nico van Huizen


	Staunton 4		1474	Oostermoer 2	1499	5½	½
1.	Mark Petrelli			Albert Koenes	1603	1	0
2.	Jaap van der Graaf	1632	Derk Vegter	1592	1	0
3.	Bauke Koole		1818	Atze Dijkstra	1499	1	0
4.	Tom van der Velde	1503	Peter Weites	1547	1	0
5.	Wout Mulder		1282	Remko Bosscher	1360	½	½
6.	Thomas de Jong		1133	Stefan Oosting	1391	1	0

Zie de NOSBO-site voor de stand en andere gedetailleerde uitslagen.