×

Fout

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Oostermoer 2 - Unitas 4, gespeeld op 17 januari 2013

Oostermoer 2 behaalt eerste punten en verlaat laatste plaats

Na de nederlagen in de voorgaande rondes stond op 17 januari de wedstrijd in de derde ronde tegen Unitas 4 op het programma. Dit team is het jeugdteam van Unitas, maar daar waar bij de meeste jeugdteams sprake is van vier jeugdspelers aangevuld met enkele senioren, bleek het jeugdteam van Unitas volledig uit jeugdspelers te bestaan. Uiteraard onder begeleiding van een aantal volwassenen.
We hadden tegen Staunton 4 al gezien dat het oppassen geblazen is met jeugdteams, in die wedstrijd gingen we genadeloos onderuit. Tegen Unitas 4 mocht dan ook absoluut geen sprake zijn van onderschatting want dit team had in de voorgaande wedstrijden met een gemiddelde rating van 1250 een TPR van maar liefst 1620 gescoord!

Oostermoer ging voortvarend van start. Invaller Jan Nijveen trof aan bord 5 een speler die het hem niet erg moeilijk maakte. Al kort na de opening moest de dame van zijn tegenstander geofferd worden en was de partij over en uit en het eerste puntje voor ons binnen.

Aan bord 4 verloor Atze Dijkstra na een gelijkopgaande opening een pion, maar kreeg daarvoor een mooie aanvallende stelling terug. Toen zijn tegenstander verzuimde te rokeren kon Atze een paard offeren op f7 en daarna schaak geven met zijn dame, met aanval op een toren. Nadat de tegenstander een verkeerd vluchtveld voor zijn koning koos, restte hem op de volgende zet alleen nog maar zijn dame te offeren en was de overwinning een feit. (2-0)

Remko Bosscher speelde aan bord 6 en werd na de opening geconfronteerd met een aanval op zijn witte koningsstelling, die voor zwart uiteindelijk geen resultaat opleverde. Na afruil van de dame en wat lichte stukken was het gevaar zelfs geheel geweken en kwam Remko geleidelijk aan beter te staan. Er werd een zwarte pion veroverd, die later echter weer moest worden ingeleverd. In het eindspel resteerde een eindspel van elk een koning met enkele pionnen, die door geen der partijen nog te winnen was. Remise dus en Oostermoer met 2½-½ aan de leiding.

{gallery}2013-Oostermoer2-Unitas4{/gallery}

Machwinnaar van de avond was Peter Weites. Aan bord 3 werd de Bird-opening gespeeld en er viel in het begin weinig te beleven. Zijn tegenstandster voerde via de f-lijn met dame en een toren daarachter de druk langzamerhand op, doch dit wist Peter prima tegen te houden. Hij verloor weliswaar een pion, maar zette een paar tandjes bij en trok zelf ten aanval. Peter offerde een toren tegen een loper en toen even later een penning dreigde met stukverlies besloot wit te capituleren. Hiermee bracht Peter ons op een beslissende voorsprong. (3½-½).

Aan het eerste bord speelde Derk Vegter een Franse partij en won in de opening een pion, die de hele partij behouden bleef. Ondanks het kleine overwicht bleken er geen kansen te komen om de voorsprong te vergroten en de stelling liep een beetje vast. Nadat de overwinning van Oostermoer een feit was geworden, bood Derk zijn tegenstander remise aan, hetgeen werd geaccepteerd. (4-1)

Albert Koenes speelde aan bord 2 een Siciliaanse opening waarin de strijd aanvankelijk gelijk op ging. In het middenspel verloor Albert echter een belangrijke centrumpion, waarna de structuur uit zijn stelling verdwenen was. Nadat er vervolgens nog een pion van het bord verdween zag Albert er geen heil meer in om verder te spelen.

De eindstand werd daarmee 4-2 en scoorde Oostermoer 2 de eerste twee wedstrijdpunten, waarmee de laatste plaats werd overgedaan aan Groningen 3.
In de volgende ronde wacht op 8 februari de strijd tegen koploper SISSA 4.

Nico van Huizen


  Oostermoer 2            1488 - Unitas 4 (j)      1197 4 - 2
1. Derk Vegter            1592 - Melchior Hillenkamp   1409 ½ - ½
2. Albert Koenes           1603 - Dennis van den Bergh  1444 0 - 1
3. Peter Weites            1547 - Frederieke Klopstra   1446 1 - 0
4. Atze Dijkstra           1499 - Tom Stomphorst     1260 1 - 0
5. Jan Nijveen            1327 - Victor Kip       731 1 - 0
6. Remko Bosscher           1360 - Ingmar van der Schuur  891 ½ - ½

Zie de NOSBO-site voor de stand en andere gedetailleerde uitslagen.