×

Fout

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

SISSA 4 - Oostermoer 2, gespeeld op 8 februari 2013

Oostermoer 2 niet opgewassen tegen koploper SISSA 4

Na de overwinning in de vorige ronde stond in ronde 4 op vrijdag 8 februari de lastige uitwedstrijd tegen koploper SISSA 4 op het programma. Ondanks de barre weersomstandigheden op de heenweg wisten alle spelers toch tijdig in Groningen aanwezig te zijn. De spelers van SISSA bleken inderdaad een maatje te groot voor ons team en we moesten uiteindelijk genoegen nemen met drie remises.

Aan het laatste bord was het Stefan Oosting die als eerste de strijd moest staken. In het gespeelde Koningsgambiet kwam Stefan aanvankelijk nog redelijk uit de opening, maar gaandeweg de partij kwam hij steeds meer klem te staan. De druk op zijn stelling werd uiteindelijk zo groot dat zijn dame sneuvelde en verder spelen had toen geen zin meer.

Peter Weites speelde aan bord 4 een prima partij, maar gaf in het eindspel in een vlaag van complete schaakblindheid een volle toren weg, waarna hij gedesillusioneerd opgaf.

Ook Albert Koenes redde het niet aan het eerste bord. Er kwam een Siciliaanse partij op het bord, waarbij de stelling behoorlijk gesloten bleef. In het middenspel raakte een paard van Albert gepend op de dame. Hij verzuimde deze penning tijdig op te heffen, waardoor het paard verloren ging en zijn stelling snel bergafwaarts. Even leek er nog hoop te gloren nadat zijn tegenstander ogenschijnlijk Alberts koningsstelling wat al te voortvarend openbrak, maar de Sissaan wist de partij subliem naar winst af te wikkelen. (3-0)

{gallery}2013-Sissa4-Oostermoer2{/gallery}

Remko Bosscher speelde aan bord 5 een gelijkopgaande strijd en bood in het late middenspel remise aan, hetgeen door zijn tegenstander werd geweigerd, dit tot verbazing van zijn eigen teamgenoten. Nadat de Sissa-speler even later een ogenschijnlijk winnende zet vergezeld liet gaan van een remise-aanbod hoefde Remko niet lang na te denken om het te accepteren.

Het volgende halfje werd gescoord door Derk Vegter. Aan het tweede bord kreeg Derk een Franse partij op het bord met een goede aanval van dame met paard op de koningsstelling van zijn tegenstander. Deze aanval sloeg echter niet door. Nadat heel veel stukken werden geruild resteerde uiteindelijk een stelling waarin Derk een loper met randpion overhield, maar omdat de kleur van de loper een andere was dan die van het promotieveld en omdat de koning van zijn tegenstander op de juiste plaats stond moest Derk helaas in remise berusten.

Atze Dijkstra tenslotte speelde als laatste ook remise. Aan bord 3 werd hij geconfronteerd met een hem niet bekend gambiet. Hij nam de aangeboden pion, maar moest die later weer inleveren. De rest van de avond bleef de partij redelijk in evenwicht. In het eindspel met nog 2 lichte stukken op het bord stond Atze ietsje beter vanwege de passieve plaats van het paard van zijn tegenstander, maar omdat de uitslag van de wedstrijd inmiddels duidelijk was, werd toch tot remise besloten.

De eindstand werd hiermee 4½-1½. Omdat Groningen 3, net als wij in de vorige ronde, wist te winnen van Unitas 4 staat Oostermoer 2 nu weer op de laatste plaats. Op maandag 25 februari tegen Roden 2 de volgende kans om punten te scoren.

Nico van Huizen


  SISSA 4        1577 - Oostermoer 2    1482 4½ - 1½
1. Joris Leertouwer   1653 - Albert Koenes    1583 1 - 0
2. Rob Jagt       1602 - Derk Vegter     1566 ½ - ½
3. Emiel v/d Feen       - Atze Dijkstra    1507 ½ - ½
4. Paul van Velthoven  1535 - Peter Weites    1535 1 - 0
5. Anne van der Veen   1598 - Remko Bosscher   1340 ½ - ½
6. Kees Eldering     1498 - Stefan Oosting   1364 1 - 0

Zie de NOSBO-site voor de stand en andere gedetailleerde uitslagen.