×

Fout

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Oostermoer 2 - Groningen 3, gespeeld op 21 maart 2013

Oostermoer 2 doet goede zaken tegen Groningen 3

Afgelopen donderdag kregen wij in de voorlaatste ronde van deze competitie bezoek van Groningen 3. Zij stonden in de stand, samen met Oostermoer 2 en nog twee andere teams, gezamenlijk op de laatste plaats, maar wel met meer bordpunten.
Wij kregen pas een week van tevoren van de school te horen dat er aan het begin van onze speelavond een toneelvoorstelling in de school plaatsvond, waardoor de wedstrijd niet op tijd zou kunnen beginnen. Gelukkig waren onze tegenstanders welwillend bereid om de wedstrijd een half uurtje later te beginnen, waarvoor onze dank.

Oostermoer ging in deze belangrijke wedstrijd voortvarend van start. Onze super-invaller Jan Nijveen (2½ uit 3!) speelde aan bord 5 een aanvankelijk gelijk opgaande partij. Bij de 10e zet opende zijn tegenstander de aanval op de centrumpionnen van Jan en verkreeg na ruiling een licht voordeel. Daarna volgde een aanval op Jan’s koningsvleugel, dubbele aanval op h7, dat kon echter eenvoudig met g6 worden opgelost.
Bij de 20e zet verwaarloosde zijn tegenstander de dekking van zijn e5 pion waardoor de partij weer volledig in evenwicht kwam te staan. Daarna koos zijn opponent de verkeerde aanval op het paard op e5 en dat betekende licht voordeel voor Jan.
Geleidelijk aan werkte de Groninger zich steeds meer in de nesten en toen bij de 25e zet zijn dame ongedekt in een aftrekschaakpositie werd gezet was zijn lot bezegeld en kwam Oostermoer op een 1-0 voorsprong.

Peter Weites mocht het na zijn fraaie succes tegen Roden 2 en bij afwezigheid van Albert Koenes opnieuw aan het eerste bord proberen. Deze keer ging het echter niet zo voortvarend. Er werd een Scandinavische opening gespeeld, waarin het aanvankelijk nog gelijk op ging en naarmate de tijd vorderde kwam Peter stukje bij beetje beter te staan, met een toren op de 2e rij en dat zag er sterk uit. Helaas ging de toren echter verloren en ondanks de pogingen van Peter om zich nog weer terug in de partij te vechten lukte hem dit niet (1-1).

Atze Dijkstra speelde aan bord 2 en werd geconfronteerd met een hem onbekende opening: d4 c5. Atze nam de pion, wel wetend dat hij deze later weer terug zou moeten geven. Zijn tegenstander kwam actief opzetten en Atze moest nauwkeurig de goede volgorde spelen. Nadat hij echter de dame van zijn tegenstander met een paard had aangevallen, vond de tegenstander dat hij dat ook maar moest doen. Dit pakte evenwel voor de laatste zeer onvoordelig uit, omdat Atze met schaak weg kon lopen met de dame. De zwarte dame kon dus in het doosje en de partij was eigenlijk over. Er werd toch nog lang doorgespeeld, maar na nauwkeurig verdedigen, noodzakelijk omdat zijn dame nog even in het nauw kwam, kon Atze de partij in winst omzetten en bracht hij Oostermoer daarmee opnieuw op voorsprong.

Oostermoer 2 - Groningen 3
21 maart 2013
{gallery}2013-Oostermoer2-Groningen3{/gallery}
Fotograaf: Rudie Kuperus

Remko Bosscher speelde aan het laatste bord zoals gebruikelijk een Engelse opening, waarbij de eerste tien zetten normaal verliepen. Daarna nam zijn tegenstander het initiatief, met aanval op de koningsstelling. Remko dreigde een stuk te verliezen, maar zijn tegenstander moest uiteindelijk met een pion genoegen nemen. Nadat de dames werden geruild was het gevaar geweken, doch de pion achterstand bleef. Kennelijk zag zijn tegenstander geen winstmogelijkheden, want er volgde een remise-aanbod en met de bestaande voorsprong van Oostermoer in de wedstrijd hoefde Remko daar niet lang over na te denken (2½-1½).

Derk Vegter speelde aan het derde bord een Franse partij. Hij won al vroeg in de partij een pion door middel van een schijnoffer. De strijd ging verder gelijk op, maar Derk behield een klein overwicht. Nadat in het middenspel veel stukken werden geruild, resteerde een eindspel van gelijke lopers met elk nog een dame en een flinke handvol pionnen. In deze fase speelde zijn tegenstander niet erg nauwkeurig en kon Derk door middel van schaakjes het ene na het andere pionnetje wegsnoepen. Nadat de dames werden geruild keek zijn tegenstander dan ook tegen een grote pionnenovermacht aan en ging hij in deze hopeloze stelling uiteindelijk door de vlag. Daarmee was de winst voor Oostermoer een feit.

Terwijl de partij van Derk nog druk bezig was werden aan de andere kant van de speelzaal verwoede pogingen gedaan om de gang van zaken aan het bord van Stefan Oosting te reconstrueren. Er was aan bord 4 een Siciliaanse opening gespeeld waarbij de stellingen, en vooral die van Stefan, behoorlijk vastliepen. Naarmate de partij vorderde kwam Stefan steeds meer in de knel en toen hij probeerde om geforceerd ruimte te creëren kostte hem dit een stuk. De gecompliceerde stelling had beide spelers erg veel bedenktijd gekost. Door onoplettendheid van de wedstrijdleider bleek daardoor de vlag van Stefan te zijn gevallen zonder dat was vastgesteld dat de vereiste 40 zetten waren gespeeld. Kolfje naar de hand van clubkampioen Heinse van Houten, die samen met beide spelers en enkele omstanders probeerde de zetten te reconstrueren. Net toen de zaak rond was kwam echter uit de andere kant van de zaal bericht dat Derk zijn partij had gewonnen en de wedstrijd voor Oostermoer daarmee gewonnen was. Mede gezien de lastige stelling waarin hij was beland, was Stefan daarop zo sportief om de overwinning zonder verder te spelen aan zijn tegenstander te laten. De eindstand werd daarmee 3½-2½.

Met deze overwinning wist het 2e team de laatste plaats te verruilen voor de 5e plaats in de stand. Op maandag 8 april resteert nog de slotwedstrijd tegen de nieuwe hekkensluiter Assen 3 in de gezamenlijke ronde die zal plaatsvinden bij Staunton.

Nico van Huizen


	Oostermoer 2	1440	Groningen 3		1457	3½	2½
1.	Peter Weites	1535	Paul Zilverberg		1515	0	1
2.	Atze Dijkstra	1507	Michiel Meeuwsen	1511	1	0
3.	Derk Vegter	1566	Wim Krijnen		1463	1	0
4.	Stefan Oosting	1364	Broer Akkerboom		1441	0	1
5.	Jan Nijveen	1328	Durk Elzinga		1355	1	0
6.	Remko Bosscher	1340	Joost Roovers			½	½

Zie de NOSBO-site voor de stand en andere gedetailleerde uitslagen.

Ook op de site van Schaakclub Groningen is een verslag te vinden van deze wedstrijd.