×

Fout

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Assen 3 - Oostermoer 2, gespeeld op 8 april 2013

Oostermoer 2 sluit het seizoen in mineur af

De gezamenlijke slotronde van dit seizoen stond dit jaar op 8 april in de agenda en werd georganiseerd door de schaakvereniging Staunton in Helpman. Voor Oostermoer 2 stond in de laatste seizoenswedstrijd het team van Assen 3 op het programma, de hekkensluiter in de stand. Na de overwinning in de vorige ronde leek dit een niet al te lastig te nemen horde op weg naar een fraaie klassering in de eindstand. Wel was van tevoren niet in te schatten met welk team Assen op de proppen zou komen. In de voorgaande 6 rondes had Assen 3 gebruik gemaakt van maar liefst 16 spelers, in rating variërend van 690 tot 1802. Het team uit Assen lijkt te kunnen putten uit een schier onuitputtelijk spelersarsenaal, want ook deze slotwedstrijd kwam men weer met 3 nieuwe spelers aantreden, het totaal daarmee op 19 brengend. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was namen de nieuwelingen plaats aan de borden 1, 2 en 4.
De Assenaren bleken door de vervangingen geenszins verzwakt en stuurden Oostermoer met een gedecideerde 5-1 nederlaag huiswaarts.

De eerste die deze keer de vlag moest strijken was onze tweede bordspeler Derk Vegter. Derk speelde een goede wedstrijd, kwam een kwaliteit minus een pion voor en leek rechtstreeks op de winst af te stevenen. Maar helaas zet hij een toren op een verkeerd veld, waarmee hij de tegenstander gelegenheid geeft om met een vorkje de zaak weer gelijk te trekken. Nadat er ook nog een pion verloren gaat blijft Derk zitten met een zodanig hopeloze stelling dat verder spelen zinloos is.

Aan het laatste bord kwam Stefan Oosting de hele partij niet in zijn spel. Hij verliest een pion, waardoor zijn koningspaard en -loper vast komen te staan. Stefan verschaft zich aanvankelijk nog wat lucht, maar na een dubbele aanval, waarbij een gedwongen afruil van de dame tegen een toren en een loper plaatsvindt resteert een verloren eindspel en kunnen ook bij hem de stukken in het doosje.

Gelukkig kan Atze Dijkstra aan bord 3 iets terug doen. Hij krijgt een Budapester Gambiet voor de kiezen, waarbij zijn tegenstander in de opening een afwijkende zet speelt. Atze krijgt hierdoor de gelegenheid een vijandig paard steeds op te jagen en gelijktijdig zijn eigen stelling te ontwikkelen. Daarbovenop wordt ook nog een stevige dreiging op de koningsstelling gecreëerd en nadat een tweede pion wordt buitgemaakt ziet zijn tegenstander verder spelen niet meer zitten en schudt hij Atze de hand. (2-1)

Assen 3 - Oostermoer 2
8 april 2013
{gallery}2013-Assen3-Oostermoer2{/gallery}
Fotograaf: Nico van Huizen

Bijna gelijktijdig schudt Peter Weites aan bord 4 ook de hand van zijn tegenstander, ten teken van capitulatie. Peter ging aanvankelijk nog goed van start, maar raakte in het middenspel het spoor volledig bijster, verloor materiaal en zag er geen heil meer in om door te spelen.

Hetzelfde lot is weggelegd voor eerste bordspeler Albert Koenes. Ook hij begint met een goede stelling, maar verrekende zich in het middenspel en dat kost hem een vol stuk. Na nog lange tijd dapper te hebben doorgestreden gaat ook Albert uiteindelijk kansloos ten onder.

Remisekoning Remko Bosscher kreeg aan bord 5 in een opening met tegengestelde rokades een stevige koningsaanval over zich heen, waarna hij met zijn koning aan de wandel ging en het ene schaakje na het andere moest zien te pareren. Uiteindelijk vond de koning ergens midden op het bord geen vluchtveld meer en moest ook Remko de strijd staken.

Al met al resulterend in een pijnlijke en onverwachte 5-1 nederlaag. Oostermoer 2 zakte hierdoor in de eindstand van de 5e naar de voorlaatste plaats en wist alleen het team van Groningen 3 onder zich te houden.

Het hele seizoen overziend kan worden gesteld dat er zeer matig is gepresteerd. Van alle teams in de klasse 2A scoorde Oostermoer 2 de allerlaagste prestatierating (1384 bij een eigen gemiddelde rating van 1468). Toch wist een aantal spelers zich aan de algehele malaise te onttrekken. Atze Dijkstra zette de beste individuele prestatie neer met de mooie score van 4½ uit 6. Derk Vegter speelde aan (gemiddeld) bord 2 alle wedstrijden mee en behaalde een keurige 50%-score. Ook de puike prestatie van vaste invaller Jan Nijveen mag niet onvermeld blijven; hij scoorde 2½ punten in 3 invalbeurten.

Volgend seizoen meer succes!

Nico van Huizen


  Assen 3       1472 - Oostermoer 2      1482 5 - 1
1. Freek van der Werff 1501 - Albert Koenes      1583 1 - 0
2. Lukas Kosse     1578 - Derk Vegter       1566 1 - 0
3. Geert Douwe Horst  1384 - Atze Dijkstra      1507 0 - 1
4. Jacob Dijkstra   1552 - Peter Weites      1535 1 - 0
5. Peter Nijmeijer   1396 - Remko Bosscher     1340 1 - 0
6. Robert Dijks    1423 - Stefan Oosting     1364 1 - 0

Zie de NOSBO-site voor de stand en andere gedetailleerde uitslagen.