Vrijdag 23 oktober stond het treffen tussen Haren en Oostermoer op het programma. In Zuidlaren kon in verband met de jaarlijkse paardenmarkt de speellocatie twee weken lang niet worden aangedaan. Dus menigeen was maar al te blij dat de match een welkom alternatief was voor de interne. Negen matadoren betraden de arena aan de Mellensteeg. Ook competitieleider Nico was er namens het bestuur. Haren stelde hier 15 man en twee vrouwen tegenover. Wat nu, we waren outnumbered. Sportief als ze waren reikten ze ons de hand en stonden vier spelers af. 13 tegen 13 dus. Aan Andreas en Maarten de taak om een beetje leuke paringen uit de hoge hoed te toveren. Het lot (Pieter) bepaalde dat bord O'moer op de oneven borden wit had.

De verslaglegging zou ik voor mijn rekening nemen. Ik hoop dat ik de waarheid niet al te veel geweld aan zal doen. Ik heb niet elke partij even nauwgezet kunnen volgen en tot overmaat van ramp had ik ook nog een lekkende pen. Maar met een beetje hulp van Atze komen we een heel eind.

Johan Klinkhammer op het eerste bord had tegen Paolo zijn geliefde Veresov op het bord. Buurman Harry, mijn opponent, wierp een blik op hun bord en merkte na enkele zetten op: ''Paolo, ik wist niet dat je Frans speelde!''. Dat wist Paolo ook niet. Kortom Andreas in zijn nopjes (weer een buurman verder), aangezien hij de voorgaande week een lezing had gegeven over goochelen met zetvolgordes. Johan posteerde paarden op e5 en g5. Ik moest denken aan Tal en mijn eigen partij in de knsb. Dit betekent offeren, want paarden gaan niet achteruit. Dit was niet het enige offer, maar als zo vaak eindigen dit soort partijen vaak in remise. Zelf kwam ik uitstekend uit de opening. In een verlate ruilvariant van het spaans (Steenwijker) kreeg ik behalve het loperpaar een gezond plusje. Ik zag te veel goede voortzettingen, werd overmoedig en overzag een kleinigheid. Dit werd genadeloos afgestraft. Andreas en Johan Meirink hadden er zin in. Zoveel zelfs dat een bord niet genoeg was. Andreas' nieuwe repertoire was nog niet toereikend om het Johan lastig te maken. De Oostermoerder zegevierde met 2-0. Atze was niet voorbereid op de cambridge springs van Thomas en na een kwartier had ik er een paar ogen bij. Voor Oostermoer was dit slecht nieuws, maar voor de verslaggeving was dit een prettige omstandigheid.

Foto's gemaakt door Nico van Huizen

 

Martin en Frans was een iets spannender strijd net als Alexey en Carla. Alexey had erg veel druk op f7, werd ergens een tikkeltje nonchalant, leverde gewonnen materiaal weer in, de langste partij van de avond werd vreedzaam beëindigd. Ton en Jeroen speelden in een aparte ruimte. Jammergenoeg is dit de meesten wellicht ontgaan, maar dit was een waar spektakelstuk. Bord in brand, stukkofers over en weer. De romantiek vierde hoogtij. Stephan vd Hagen had zich vanuit kansrijke positie in slaap geschaakt en vervlakking mondde uit in remise. Nico Ringenaldus was in het middenspel bezig met een woeste partij die alle kanten opkon. Op het laatst moest hij zich nog nauwkeurig verdedigen toen de vijandelijke dame zijn stelling binnendrong. Dit was wel aan hem besteed en wikkelde keurig af naar remise. Pieter had geen kind aan Marrit en was als eerste klaar. Na zijn gebruikelijke degelijke beginopstelling wist hij snel binnen te dringen in het vijandelijke koningsgebied. Hij maakte het vakkundig af. Emile mocht zich stukbijten op de Aljechin van Anne Taeke. Beide deden het voorzichtig aan. Maar vooral Emile deed het ook erg rustig aan. Op het moment dat hij materiaal kon winnen, bespeurde hij een truc die er niet was. Emile raakte in gepeins verzonken en overschreed de toegestane bedenktijd. Omstanders zagen dit al gebeuren, maar Anne speelde nog enkele zetten door. Sportief, want hij had het wel gezien.

Heel veel tekst, maar waar ging het nou om? Nergens, maar het was gezellig en zeker voor herhaling vatbaar. Het voornemen is dan ook om aan deze match een vervolg te geven (misschien iets jaarlijks). Hopelijk is onze reuzendoder Bob er dan ook bij.

Maarten

 

Individuele resultaten:

Johan Klinkhammer- Paolo Valiente rem
Harry Gielen-Maarten Roorda 1-0
Johan Meirink-Andreas Tasma 1-0
Andreas Tasma-Johan Meirink 0-1
Atze Dijkstra-Thomas Hiemstra 0-1
Frans Hendriks-Martin v Timmeren 1-0
Alexey Svetachov-Carla Graafland rem
Jeroen v Balkom-Ton Bontsema 0-1
Stephan vd Hagen-Joris Spanjer rem
George Scharke-Remco Kieft 0-1
Nico Ringenaldus-Vincent Richtering rem
Pieter Sibma-Marrit  1-0
Emile-de Neef 0-1
Kees Romijn-Petra 1-0

Haren-Oostermoer 6-8