Andreas Tasma opnieuw snelschaakkampioen

Ter afsluiting van het seizoen 2016-2017 werd gisteravond het traditionele snelschaakkampioenschap georganiseerd. Met een teleurstellende opkomst van 12 spelers was dit waarschijnlijk het slechtst bezochte toernooi in de 35-jarige geschiedenis van dit kampioenschap.

Onder de deelnemers waren 2 leden van onze zustervereniging Schaakclub Haren: titelverdediger Andreas Tasma en Harry Gielen.

Vanwege het geringe aantal deelnemers werd besloten om eerst voorrondes te spelen in twee poules, waarvan de samenstelling door middel van loting tot stand kwam. De drie beste spelers van beide poules kwamen vervolgens in de kampioenspoule terecht, waarvan de nummers 1 en 2 uiteindelijk nog een minimatch om het kampioenschap moesten spelen. Ook de andere spelers speelden op basis van hun score in de poule een minimatch voor de definitieve plaats in de eindstand.

De spelers die zich niet wisten te kwalificeren voor de kampioenspoule speelden in een poule voor de plaatsen 7 t/m 12, eveneens gevolgd door een minimatch op basis van hun score in die poule.

Alle poules werden gespeeld in de vorm van een halve competitie volgens het paringssysteem Berger. Voor het eerst werd er in plaats van de standaard 5-minuten partijtjes gespeeld met increment (3 minuten basistijd + 2 seconden increment per gespeelde zet).

In de voorrondes werd poule A overtuigend gewonnen door regerend kampioen Andreas Tasma (5 uit 5), gevolgd door drie spelers met 3 punten. Na loting gingen Johan Meirink en Hans de Graaf door naar de finalegroep, terwijl Bob Dröge een plaats in de B-groep lootte.

De voorronde van groep B werd gewonnen door Harry Gielen (4 uit 5), gevolgd door Maarten Roorda en Stefan Oosting.

In de finalegroep bleken Andreas (opnieuw 5 uit 5) en Harry (4 uit 5) opnieuw sterker te zijn dan de rest. Zij hadden daarmee het recht verworven om in een minimatch onderling uit te maken wie er met de titel vandoor zou gaan. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Harry, die daarmee het kampioenschap al binnen handbereik leek te hebben. Andreas trok echter in de tweede partij de stand gedecideerd recht.

Foto's gemaakt door Peter Weites

 

Daarmee werd een beslissingspartij noodzakelijk. Deze werd gespeeld volgens het systeem Armageddon. Hierbij heeft elke partij een winnaar omdat een remise geteld wordt als een overwinning van zwart. Ter compensatie heeft wit meer tijd op de klok, in dit geval 6 minuten voor wit en 5 minuten voor zwart. Harry lootte wit en had daarmee de moeilijke taak om voor het winnen van de titel deze partij in winst om te zetten. Wat Harry ook probeerde, het lukte hem niet om de stelling van Andreas te slopen. Andreas wikkelde in het eindspel bekwaam af naar remise, wat in dit systeem dus een overwinning voor hem betekende.

Andreas won hiermee voor de tweede achtereenvolgende keer het snelschaakkampioenschap en mocht als beloning opnieuw de wisselbeker mee naar huis nemen en voor het eerst sinds jaren ook weer een bekertje als blijvende herinnering.

De volledige eindstand:

 1. Andreas Tasma
 2. Harry Gielen
 3. Johan Meirink
 4. Maarten Roorda
 5. Hans de Graaf
 6. Stefan Oosting
 7. Bob Dröge
 8. Martin van Timmeren
 9. Peter Weites
 10. Anne Taeke Meijer
 11. Alexey Svetachov
 12. Atze Dijkstra